România a intrat în Top 5 al ţărilor cu economii emergente care au împrumutat cele mai mari sume de pe piaţa internaţională. Sume mai mari au luat doar Emiratele Arabe Unite, Mexic, Arabia Saudită şi Indonezia. Dintre statele emergente, şase state au contractat deja în acest an împrumuturi externe de peste 10 miliarde de dolari. Potrivit calculelor Profit.ro, în cazul României, împrumuturile externe se situează la 10,7 miliarde de dolari (3 miliarde de euro în ianuarie, 3,3 miliarde de euro în mai şi 3,3 miliarde de dolari în iulie).

Suma de 3,3 miliarde de euro din luna mai reprezintă un record pentru o singură ieşire pe extern a României. De asemenea, suma de 10,7 miliarde de dolari reprezintă un record pentru împrumuturi luate de Guvern într-un singur an de pe piaţa financiară internaţională.

De ce este important: Moody’s, care analizează şi aceste date, este prima dintre cele trei mari agenţii de rating care va anunţa o decizie privind ratingul suveran al României. Moody’s are programată o evaluare pe 23 octombrie, Fitch pe 30 octombrie şi S&P pe 4 decembrie. Toate trei au perspectivă negativă pentru calificativul de ţară şi au avertizat statul în privinţa cheltuielilor. Pierderea calificativului recomandat pentru investiţii ar îngreuna finanţarea internaţională a României şi ar determina chair şi o creştere a dobânzilor, deşi piaţa tratează deja România, din cauza situaţiei fiscale, ca pe un emitent cu o bonitate mai redusă faţă de calificativul recomandat pentru investiţii pe care îl are.

Mai este interesant: Foarte multe guverne au avut nevoie anul acesta de împrumuturi într-o măsură mult mai mare faţă de alţi ani, după ce restricţiile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus au afectat activitatea economică şi, astfel, veniturile statelor, în timp ce cheltuielile au crescut.

Emisiunile pe piaţa internaţională ale ţărilor cu economii emergente au ajuns, la 9 luni, la 488 miliarde de dolari şi pentru tot anul ar putea depăşi totalul de 590 de miliarde de dolari de anul trecut. În 2017, guvernele ţărilor cu economii emergente au împrumutat 599 de miliarde de dolari.

Sursa: profit.ro