Acasa Intercapital si KDF deschid piata certificatelor CO2 la Sibex

Poti face mai multe cu banii tai

Intercapital si KDF deschid piata certificatelor CO2 la Sibex

23.01.2010

KDF Energy, Intercapital Invest si Sibex lanseaza in premiera in Romania tranzactiile bursiere cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

KDF Energy, cel mai important broker pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera din Romania si Intercapital Invest anunta realizarea primei tranzactii intermediate la bursa cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA).

Tranzactia a avut loc la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) in ziua de vineri 22 ianuarie, la un pret de 53,04 lei/certificat (12,82 euro). Aceasta reprezinta o premiera pentru Romania, in conditiile in care anterior datei de 22 ianuarie tranzactiile cu certificate EUA se realizau in tara noastra exclusiv in afara sistemelor bursiere. Tranzactionarea certificatelor EUA la Sibex se face sub forma contractelor futures cu livrare si cu scadenta zilnica.

Certificatele EUA sunt emise in baza sistemului Uniunii Europene de tranzactionare a emisiilor de gaze cu efect de sera (EU ETS), unul din pilonii politicii UE legat de schimbarile climatice si reducerea poluarii. Conform acestui sistem, guvernele statelor membre ale Uniunii stabilesc niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze cu efect de sera si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali din fiecare tara. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate, fie prin tranzactii de tip over-the-counter intermediate de brokeri specializati, fie prin tranzactii bursiere. Pentru informatii suplimentare despre sistemul EU ETS, urmati acest link.

Cu ocazia lansarii tranzactiilor bursiere cu certificate EUA la Sibex, George Brailoiu, presedinte al KDF Energy, declara: "Vrem sa oferim clientilor nostri produse de calitate adaptate cerintelor lor. Apreciem inititiva Sibex, pe care o consideram o buna oportunitate, iar in perioada urmatoare vom continua sa evaluam impactul acesteia asupra pietei."

Razvan Pasol, presedinte al Intercapital Invest, declara: "Compania noastra este interesata permanent de promovarea unor segmente noi si inovatoare pe piata de capital. Dezvoltarea in Romania a unei piete bursiere puternice pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera reprezinta pentru noi un obiectiv major."

Darius Cipariu, Director Adjunct al Sibex, declara: "Aceasta premiera inregistrata astazi pe piata certificatelor EUA implementata de catre Sibex la finalul anului 2009 reprezinta concretizarea unuia din cele mai importate proiecte ale institutiei noastre din ultimii ani. Suntem increzatori ca in scurt timp SIBEX poate deveni, cu sprijinul membrilor sai, furnizorul unei piete transparente si eficiente pentru aceste certificate."

Comunicatul oficial transmis in urma acestei premiere este disponibil aici.

Pentru informatii suplimentare privind tranzactionare certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera la Sibex prin Intercapital Invest, va invitam sa ne contactati la adresa razvan.pasol@intercapital.ro.

Inapoi